Logosmall

Terras met betontegels verven met Annie Sloan krijtverf

Terras met betontegels verven met Annie Sloan krijtverf

Hoe knap je je terras op in een weekend tegen lage kosten? Lees hier de handleiding voor het verven van een terras van oude betontegels.

Al een paar jaar baalde ik van de uitstraling van mijn terras van betontegels. De tegels waren door de jaren heen erg lelijk geworden. Zelfs met de hoge drukspuit kreeg ik het niet mooi meer.

Na eens goed nadenken besloot ik om de gok te wagen en mijn terras op te knappen met nieuwe meubels en een nieuwe look. De betontegels moesten eraan geloven.

Wat heb ik gebruikt:
- Annie Sloan Paris Grey voor de tegels
- Annie Sloan Graphite voor het aanbrengen van het sjabloon
- emmer
- verfbak
- sjabloonroller
- verfroller met stok
- schilderstape
- vochtig doekje
- roerstokjes

Betontegels zijn poreus en zuigen dus erg. Daarom heb ik de verf verdund met water. In eerste instantie te weinig. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op verdunnen met 250 ml water op 1 liter verf (maar ik denk dat 300 ml ook kan).
Je kunt dan 8 tot 9 m2 terras verven met 1 liter verf (+ 300 ml water = 1.3 liter)
Ik heb de pot verf en het water in een emmer gedaan om goed te kunnen roeren.

Ik gebruikte een roller op een stok zodat ik lekker rechtop kon blijven staan.

Eerst heb ik het terras zoveel mogelijk met een azijn-water oplossing schoongemaakt om algenaangroei en vlekken te verwijderen anders kunnen ze vlekken in de verf geven. Daarna goed afgespoten met de tuinslang, goed laten drogen en goed geveegd zodat alle losse troep van de tegels af was.

Het was een warme dag dus de verf die ik aanbracht op de tegels droogde onder het aanbrengen al. Het trekt lekker in de betontegels en kan er dus ook niet afbladderen (het ligt er niet in een laagje op maar trekt er echt in. Tenzij je tegels hebt met een beschermlaag, dan natuurlijk niet).

Ik adviseer ech om goed te verdunnen met water. In eerste instantie had ik 150 ml water op 1 liter vedund. Dit verfde enorm zwaar en dan heb je ook veel meer nodig. Toen is meer verdunde kon ik ineens veel meer tegels met de verf dekken en het ging 2x zo snel.

Na 20 minuten was het droog en kon ik met het sjabloon beginnen. Op internet vind je enorm veel sjablonen in allerlei formaten, vormen en afbeeldingen. Ik heb voor een tegelsjabloon gekozen omdat ik toch een beetje het tegeleffect wil creeren.

Het sjabloon plak ik met 3 stukjes schilders tape vast. De Annie Sloan Graphite heb ik in een klein verf rollerbakje gedaan zodat ik met de sjabloonroller precies genoeg verf op de roller kan aanbrengen. Met een sjabloon is het belangrijk om niet teveel verf op je roller te hebben. Je krijgt dan lelijke dikke klodders en plakkers onder het sjabloon.

Ook vind ik het mooi om het niet overal even dik en egaal aan te brengen, dan wordt het zo 'machinaal'. Ik zoek het 'handwerk' effect.

Dit sjabloon is een kwart cirkel en die gebruik ik dan 4 keer om een hele cirkel te maken (zie de foto's). Dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt vierkante sjablonen nemen of iets met een leuke afbeeldingen. Google maar eens op sjablonen op tegels (of stencils on tiles).

In feite kun je iedere kleur nemen voor de ondergrond en daarbij een passende kleur kiezen voor je sjabloon. Voor kleine sjablonen gebruik ik een sjabloonkwast en voor grotere oppervlakken een sjabloonroller: meer info vind je hier 

Waar ik nog even van schrok was het noodweer dat in eens na het verven in aantocht was. En 3 uur nadat ik klaar was met verven brak het los. Enorme hoosbuien trokken over mijn net geverfde tegels. Ik was 's avonds pas weer thuis en ging als eerste naar mijn terras kijken........
Wat bleek! Er was niets veranderd door al dat water. Het lag er nog net zo bij als net na het verven.
De verf trekt dus echt in de tegel en droog is droog. Het maakt niet uit hoeveel water er daarna overheen gaat.

Meer info:
Bekijk alle Annie Sloan kleurmogelijkheden voor je terras hier
Bestel Annie Sloan krijtverf hier
Alle info over sjablonen en sjabloonrollers